Ooo, heerlijk op het terras onder de bomen zitten.
Wacht, eerst voor de zoveelste keer het houten vlonderterras schoonmaken, bah.
Onder de grote esdoorns is het inmiddels 18 jaar oude terras niet meer zo mooi als in het begin. Algen zorgen voor gladheid, zo vaak waren we al uitgegleden, de groeven vaak vol vuil. Als jullie me volgen op mn instagram wendy_studiozinnig weet je dat we de tuin in ruwe drie stroken hebben verdeeld. De eerste, aan huis, zijn de drie zitplekken, dan de tuin met grasveld en borders waar achterin dit stuk zit en daarachter hebben we een bostuin met vuurkuil en veel fruitbomen en eiken.
Wat ik jullie in dit blog wil vertellen en laten zien is wat en waarom we deze tegels we gekozen hebben en hoe ik als ontwerper zelf zo’n project aanpak.
TIP: Als eerste de plaatselijke stratenmaker bellen. In ons geval om te vragen of hij tijd had eind april een terras te leggen.
Wens terras: een grote tegel, voor een mooi rustig effect, liefst grijs omdat het met mijn groene, zwarte schuttingen de wit en bloeiende borders mooi uitkomt en ik een neutrale basis wil om mee te stylen. En het liefst een tegel waar weinig vuil aan hecht!
Gezocht en uitgekomen op de keramische tegel in de brochure van Gardenlux .
Een grote tegel, keramisch en goed te zien op het beeldscherm, toch wilde ik mijn twee keuzes live zien om echt te kiezen. Bij een Gardenlux dealer in Staphorst waren deze twee te zien: De Cera4line Mento Corten black van 100 x 100 x 4 cm en de Cera3line Cesano tegel van 90 x 90 cm.
Het werd de Cera3line Cesano donkerblauw van 90 x 90 cm.
De naam is een tikje verwarrend, het lijkt echt grijs. De Corten black was ook prachtig! Alleen te bruin voor de locatie waar ik deze wilde,
De tegel is keramisch en zogenaamd Full body keramiek. Dus niet zoals je ook wel ziet, een laagje keramiek en daaronder beton. Dit concept is er sinds twee jaar. Op verzoek van de stratenmaker koos ik een tegel die ‘gewoon in het zand gelegd kon worden. Deze tegel is 3 cm dik.
De voordelen van deze tegel wat mij aansprak:
Kleurecht. Door keramische materiaal minder krasgevoelig dan bv natuursteen. Geen last van kalkuitbloei. Dat is die witte uitslag die je weleens ziet op terrassen of in gevelstenen. Ongevoelig voor algvorming. Warmte- en vorstbestendig. Duurzaam materiaal met een lange levensduur en onderhoudsvriendelijk.
Mensen vragen wel eens: Kies je dit samen met je man Wendy? ‘Hehe, nee, zijn motto is “alles is goed, als ik maar niet mee hoef” Ik hou van deze taakverdeling!
Het slopen:
Eerst moest het vlak van 10 x 5 meter met oudere en lelijke basaltsplit verwijderd. En omdat we graag een trampoline in de grond wilden, huurden we een puincontainer voor alle stenen in de grond zodat we blanco konden beginnen. Met hulp van sterke vrienden spitten de mannen een ochtend lang alles leeg en zat in no time de 6 kuub container vol. Een zware klus!
In zo’n puincontainer mag geen hout, is daardoor wel een stuk goedkoper dan een bouwafvalcontainer. Micha, onze 13-jarige demonteerde en sloopte het hele vlonderterras grotendeels in z’n eentje, beetje hulp van z’n broer! Hoe stoer!
Het ontwerp:
Plaats voor loungen, bbq en rondom fijne plantvakken onder en naast de bomen. Er komt nog een pergola voor een hangstoel en hangmat. Dat komt als we weer tijd hebben…
Uitvoering.
De keramische tegels werden geleverd; oef… 90 x 90 cm paste door de hoogteverschillen niet in een grijper op de minikraan. Dus weer tillen met sterke vrienden!
Het leggen:
De stratenmaker kan met minishovel en minikraan achter ons huis komen. Eerst alles gelegaliseerd, zwarte oude zand kon achterin de tuin gegooid. Houd daar rekening mee, waar je met je bestaande zwarte zand naartoe gaat. Daarna met geel zand geegaliseerd. Ondertussen had ik een ’tegeltiller’ gehuurd, google op vacuümhefunit als je er eentje wilt huren. Dat is een apparaat wat je aansluit op een stopcontact, een zuignap zuigt de tegel vast en zo kunnen twee personen de tegel op zijn plaats leggen.
In no time lag het terras erin, een half uur voordat de mannen kwamen bedacht ik nog dat het toch iets anders moest en dus werd dat nog aangepast, dat zien jullie als het aangeplant is weer over een paar weken op de foto’s en in het tweede blog!
Wel handig is hier nog meer informatie over keramische tegels en sfeerfoto’s op de site van Gardenlux
Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust hieronder, leuk, je kan ook informatie vinden in de digitale brochure die je op de site van Gardenlux kan aaanvragen. Ook staan daar de dealers in jouw regio op, wat ik absoluut een must vindt om te gaan kijken voor je kiest! En bel even naar die dealer om te vragen of de tegels die jij hebt gekozen daar ook zijn. Kleine moeite en je gaat niet voor niets.
Dit blog en de tegels zijn een samenwerking met Gardenlux Stone & Paving
Zo gaaf Wendy!!En leuk dat je op het lastste momentje nog wilde veranderen🤣! Vraagje:Blijven die dan gewoon op dat geel zand zonder cement ofzo? Komen er dan geen barsten in als je er op stapt?
Fijne avond!!xxx
De tegels liggen op geel zand wat aangetrild is door stratenmaker en gevoegd met zilverzand. Dus ligt het heel stabiel.
Hoi, ik vind het helemaal geweldig, het speelse van de verschillende materialen. Ik ben helemaal verliefd 😻. We beginnen binnenkort met de aanleg van onze tuin. Heb jij zelf de tekening voor dit tuinontwerp gemaakt?
Hai, ja, dat heb ik. Dit is ook mijn werk, je mag me mailen voor meer info: info@studiozinnig.nl
Groeten, Wendy